Välkommen till vår guide till ställbara sängar. I det här inlägget kommer vi att beskriva vad som utmärker just den här sängmodellen samt gå in på relevanta detaljer att känna till inför ett eventuellt köp. Vi kommer att diskutera vad som är värt att tänka på och hela tiden ta din sovkomfort och ditt välmående i beaktande. Att köpa en ny säng är inte vad det en gång i tiden var utan snarare existerar det idag en veritabel djungel av alternativ och finesser som du bör känna till innan du spenderar loss.

🏅 3 ställen där du köper ställbara sängar

Bättre Nätter – Framstående inom webbhandeln när det gäller det mesta som har med sovrum och sängar att göra. De har sin ursprungliga bas i Danmark men vänder sig mer och mer till den svenska marknaden.

Homeroom – En lite mindre aktör inom näthandel med sängar och möbler och allt det som har med ditt sovrum att göra.

Jysk – Den klassiska jylländska sängjätten som genom åren försett skandinaver med allt de kan tänkas behöva till sovrummet och hemmer i övrigt. Deras webbhandel är såklart väl utvecklad.

Vår bäst i test ställbara säng

Venus

Venus ställbar säng är alltid en pålitlig favorit bland väldigt många svenska konsumenter. Dessutom är det rent faktiskt den modell som står hemma i vårt eget sovrum. Vi köpte den för några år sen men sover i den lika fint i år som vi gjorde just då sängen var nyinköpt.

Se nuvarande pris – Klicka här.

Att vi valt ut Venus som vår bäst i test ställbara säng och därmed också det tips på modell som vi gärna vill förmedla till alla er därute är knappast en slump. Det är en av de mest populära modellerna på marknaden, inte bara i Sverige utan detta gäller även situationen i flera av våra nordiska grannländer.

I Venus sover du som en kung eller en drottning, oavsett om det är första kvällen efter att sängen baxats hem eller om det är en kväll fem år senare. Det garanterar vi.

Vad är en ställbar säng?

Det finns en hel del som mest tycker att allt det här nya är onödigt krångel men vi önskar snarare hjälpa dig att skilja på det som säkert kan avfärdas sådär, samt på det som faktiskt är bra för dig och din nattsömn. Långtifrån alla nya finesser och tilltag är några dumheter. Vi tycker att du förtjänar att få veta vad som faktiskt passar just dig och dina personliga behov. Den här guiden är beviset på vår omtanke.

Vad som gjort en ställbar säng populär bland svenska konsumenter är såklart inte särskilt svårt att lista ut. Faktum är ju trots allt att ställbara sängar presenterar en väg till en lyx och komfort som för de som sovit i något helt vanligt och tråkigt nästan är för mycket för att ens greppa och förstå. Priset är såklart högre men samtidigt är det ju så att du betalar för vad du får och i det här fallet får du en hel del. Minst sagt.

En ställbar säng är som sagt en lite lyxigare men samtidigt prisvärd sängmodell. Först och främst består den utan undantag av flera lager skum och fjädring vilket skänker den som sover däri en nattsömn som per definition blir något utöver det vanliga. Sängens höjd har därtill en mildrande effekt för alla dem som lider av kroppsliga åkommor av olika slag. Varför? Jo, detta är nämligen en följd av att den som sover i en ställbar säng om morgonen kliver direkt ur sängen istället för att som i fallet med andra sängmodeller häva sig upp och resa sig ur den. Det låter kanske som en obetydlig skillnad men för den som dras med exempelvis ryggproblem kan det innebära skiljelinjen mellan en bra och en dålig start på dagen.

Något som alltid är viktigt att tänka på när du köper en ställbar säng är dess fasthet samt hur din kroppsvikt förhåller sig till modellen du funderar på att köpa. Som med så mycket annat är det såklart svårt att fastställa exakt hur förhållningsregler och annat bör se ut men däremot går det ganska utmärkt att rita upp allmänna riktlinjer som det kan vara en god idé att efterfölja. De här riktlinjerna talar om för dig vilken fasthet du bör eftersträva i din madrass samt vilken slags fjädring din madrasskärna bör bestå av.

Pocketfjädrar till madrasskärnan i din ställbara säng är det vanligaste men för dem vars kroppsvikt tangerar eller överstiger nittiofem kilo rekommenderas istället multipocketfjädrar. Nedan följer de allmänt accepterade riktlinjerna för ditt val av madrass till din kontinentalsäng:

Hur har man då burit sig åt för att komma fram till just de här rekommendationerna? Det har man gjort genom att testa vilken effekt varje specifik kombination av fjädring och fasthet haft på personer med olika kroppstyper varpå slutsatsen blivit de riktlinjer som redan tidigare nämnts ovan. Många som sätter sig in i madrassuppbyggnaden lockas omedelbart av tanken på multipocketfjädrar eftersom man tror att fler fjädrar per kvadratmeter i madrassen också per definition för något gott med sig. Det här tycker vi är lite synd varför vi rekommenderar att man istället tar reda på vad som faktiskt och bevisligen är bra och inte blott utgår från att det som låter bäst också är bäst i praktiken.

Nästa sak du bör ta ställning till är valet av bäddmadrass till din ställbara säng där vi rekommenderar att du väljer en med kärna av antingen latex eller memory foam. Det fina med latexmadrassen är att den ger ett jämnt stöd eftersom dess elasticitet formar madrassen helt efter hur du fördelar din kroppsvikt. Alltså formas madrassen efter din individuella liggposition och passar bra oavsett vilken viktklass du kan tänkas befinna dig i. En madrass med en kärna av memory foam å sin sida fungerar lite annorlunda eftersom det här istället fungerar så att skummet mottar din kroppsvärme varefter det formas utefter det så att du sjunker ner lite extra på tryckpunkter såsom skuldror, nacke och höfter. För somliga innebär det här en helt fantastisk effekt medan andra upplever det lite rörelsehindrande att ligga i sin egen kroppsutgjutning på det där sättet. Vi kan dessvärre inte tala om vad som passar bäst för dig men däremot lyfter vi fram vikten av att du gör ett medvetet val. Det gäller såklart inte endast när du köper säng eller en madrass, men då dessa köp inte sällan är större investeringar för en lång tid framöver är de värda att lyfta fram som extra betydelsefulla.

Varför betyder din säng så mycket?

Vi har redan varit inne på det ett antal gånger men det är en god idé att påtala det fler gånger. Vi tycker att det är mycket synd att så många svenskar verkar i stort sett likgiltiga inför vilken slags säng de spenderar sina nätter i och vidare att flertalet tror att det inte spelar särskilt stor roll, annat än möjligen sett från en strikt bekvämlighetssynpunkt. Det här är ju såklart fullständigt felaktigt. Det här inlägget är ett försök från vår sida att sträcka ut en hand till dem som tidigare varit skeptiska inför eller bara inte orkat ta ställning till ett mer aktivt val av säng. Vi är nämligen av uppfattningen att du i stort sett ALLTID kan förbättra hur bra du sover och därmed även hur bra du presterar i ditt arbete, i din träning och sist men inte minst i hur hög grad du finner ditt sexliv tillfredsställande.

Ifall vi för enkelhetens skull antar att den genomsnittlige svensken jobbar åtta timmar om dagen, upplever ytterligare åtta timmars fritid och därefter sover i åtta timmar per dygn är slutsatsen den att vi faktiskt i grova drag spenderar runt en tredjedel av våra liv i sängen. Det låter mycket, eller hur? Ja, det är det ju också. Problematiskt nog behandlar många svenskar de andra tredjedelarna med vördnad och engagemang medan den sista (vilken på sätt och vis kan hävdas vara den viktigaste) mer betraktas som något man mest av allt önskar att få överstökat och ur världen. Det tycker vi är synd.

En ställbar säng kommer att motverka många av dem dåliga följder som blir av att inte sova i en säng som behandlar dig och din kropp bra. Främst är det såklart den extrema individanpassningen som möjliggörs tack vare den ställbara funktionen men även de flera madrasskikten och högkvalitativa materialvalet spelar in. Faktiskt är det ju även så att ifall du äger en säng som du betraktar som mer än bara en sovplats och snarare ser på den som en uppskattad möbel tar du även generellt bättre hand om den och ser därmed till att sängen inte förvandlas till den där förbisedda och dåligt omskötta avstjälpningsplatsen för dig och din kropp.

Ställbar säng test

Ta bort alla vidare finesser med en ställbar säng och så står du möjligen plötsligt med en ramsäng. Den ställbara sängen är allt det som en ramsäng är fast bara i högre grad och mer utförligt. Framtoningen är betydligt lyxigare och komforten markant större vilket i sig inte på något vis är tänkt att förringa ramsängen som trots allt är ett hållbart, prisvärt och komfortabelt alternativ för en massa svenskar.

Likheterna med en kontinentalsäng är något fler då båda modeller utgör rejält stabila och bekväma alternativ för den som önskar investera i en säng av mycket hög kvalité. Den ställbara sängen spelar i en liga för sig och är svår att helt jämställas med en kontinentalsäng samtidigt erbjuder kontinentalsängen ett lite billigare och enklare alternativ för många svenskar för vilka den ställbara sängens finesser överstiger deras behov. Således kan man rangordna de tre sängmodellerna med ramsängen som det billigaste och enklaste, kontinentalsängen som mellantinget, och den ställbara sängen som det mest avancerade.

Längst ner, på det understa trappsteget i sängmodellernas rangordning kan man säga att man finner bäddsoffan, vars existensberättigande som ”säng” är omdiskuterat. Klart är att en hel del använder det som en permanent sänglösning, vilket vi (under förutsättning att du inte är student eller arbetslös och i akut brist på pengar) avråder från. Bäddsoffan fungerar helt enkelt inte som något annat än en tillfällig lösning och bör därför helst inte göras till en permanent sådan. Självfallet är det här ett val var och en gör själv och inte något vi ska diktera villkoren för. Men likväl rekommenderar vi inte att man sover i en bäddsoffa på permanent basis.

Det viktigaste för dig som går i tankar om att köpa en ny säng är att se till att läsa på och studera hur dina specifika livsvillkor och personliga behov påverkar valet av produkt. Många tänker att det är en god strategi att vara snabb till handling och blott skrida till verket men just i fallet med ett sängköp är detta nödvändigtvis inte sant. Vi råder dig istället att ta din tid, läsa på och studera, samt därefter genomföra ett noga övervägt köp som du kan vara nöjd med inte bara nu utan även om sex månader eller tre år.

Ifall du köper en riktigt bra ställbar säng av hög kvalité investerar du för framtiden och blir inte tvungen att kasta ut dina pengar på något nytt efter bara något år. En ställbar säng är byggd för att hålla länge och framförallt för att upprätthålla en god komfort idag, imorgon och för en vidare framtid. Överväg också hur sängen passar in i ditt hems övriga möblemang samt hur designen inverkar på sovrummets resterande beståndsdelar.

Våra 5 tips på ställbara sängar

Nedan följer en lista med tips på 5 ställbara sängar som vi plockat fram som bra alternativ för dig som går i tankar om att köpa en. Var och en har såklart specifika finesser och vilken som bör bli ditt val kan vi inte riktigt tala om för dig. Däremot förser vi dig med den information du kan tänkas behöva och hoppas samtidigt på att oavsett vilken sängmodell du väljer så kommer du att bli nöjd med ditt val.

Fast Julia

En ställbar säng som går att få tag i för en lite billigare peng. Samtidigt handlar det om en ordentlig och pålitlig modell och att den är billig bör därför inte förstås som ett tecken på bristande kvalitet. Nej, tvärtemot.

Köp Fast Julia här <—

Fast Julia består av en 15 centimeter hög resårmadrass som i sin tur bidrar med en stabilitet och en säkerhet samt en god sovkomfort som är svårslagen i jämförelse med annat som finns därute på marknaden. Fast Julia ställbar säng bidrar med en komfort som är svårslagen och särskilt gäller detta alla de svenskar som lider av kroppsliga åkommor av olika slag. I dessa fall är Fast Julia helt klart en modell som hjälper även den som är svårast drabbad.

Ifall man haft ställbar säng av äldre modell tidigare kan den skramlande motorn och liknande vara ett orosmoment som tack och lov inte hänger kvar i nyare modeller såsom Fast Julia. Motorn är här såväl tyst som mycket pålitlig och stark.

Jupiter

En ställbar säng av god kvalité som dessutom ingår i den alltid populära Jupiterserien som även erbjuder ram- som kontinentalsängar. Vad Jupiternamnet garanterar är en kombination av komfort och kvalitet till ett överkomligt pris samt vidare hållbara produktionsvillkor jämte ett gott materialval.

Köp Jupiter här <—

Det är viktigt att poängtera att en bra ställbar säng inte behöver kosta skjortan, något som tydligt går att härleda till exempelvis modellen Jupiter där det diskreta priset inte har något negativ inverkan på den resterande produkten överhuvudtaget. Den i Danmark baserade produktionen garanterar å sin sida att sängen anpassats till att fungera året runt i vårt skandinaviskt fuktiga och milda klimat. Ett hållbart val som rekommenderas.

Venus (bäst i test)

Som redan blivit omnämnt så är Venusmodellen vårt bäst i test val och en av de sängar vars kvalitet och hållbarhet står bortom allt som helst tvivel. I en Venus ställbar säng sover man gott natt efter natt, också flera år efter att man köpt sängen och den därmed inte alls är ny och fräsch på det viset.

Köp Venus här <—

Med en Venus ställbar säng får du en skandinaviskt producerad kvalitetssäng med lång hållbarhet och dessutom en design som är som gjord för att skänka den som ligger i sängen störst möjliga komfort och välbehag.

En Venus ställbar säng är en investering för din framtid och ifall du lever i ett parförhållande är det i lika hög grad en säker investering för er båda två. Att sova i en Venus ställbar säng innebär de trygga och goda omständigheter omkring sömnen som de flesta svenskar är i stort behov av men som dessvärre alltför få upplever i sin vardag. En Venus ställbar säng är ett säkert val, helt enkelt.

Senses Classic

Med en ställbar säng kan motivationen att köpa en grunda sig i främst två bottnar. Dels finns det dem som endast är efter den där lilla extra lyxen med en höj- och sänkbar funktion när de exempelvis läser en bok eller tidning, alternativt tittar på TV från sängen. Men det är såklart även alla de som har ett rent fysiskt behov av den höj- och sänkbara funktionen för att kunna få en någorlunda dräglig tillvaro.

Köp Senses Classic här <—

Senses Classic-modellen är utrustad med en kvalitetsram av svensk tall och vidare står det danska erkänt duktiga företaget LINAK för tillverkningen av motorn. Medföljande är vidare en trådlös fjärrkontroll.

Ideel Harmoni

Ett av de senare tillskotten till de ställbara sängarnas värld och tillika en modell som bara andas kvalitet och stilren design. Ideelserien utmärks oavsett om det gäller ramsängarna, kontinentalsängarna eller de ställbara sängarna av att de inte fyller särskilt mycket.

Köp Ideel Harmoni här <—

Allt onödigt har skalats bort och på ett väldigt typiskt svenskt och praktiskt vis efterlämnat en säng som blott är vad den är, varken mer eller mindre. Därför har man lagt all vikt vid det som faktiskt betyder något varför IDEEL HARMONI på sätt och vis kan sägas vara ren kvalitet, rakt och helt igenom.

Att köpa ställbar säng – så väljer du rätt

En ställbar säng är en investering men samtidigt en som utan problem kan göras för ett mycket rimligt pris som för de flesta stabila hushållsekonomier går att överblicka. Det är en investering i en god möbel, men framförallt en investering i god sömn och god hälsa. En ramsäng är den enklare varianten, kontinentalsängen den lyxigare modellen, och slutligen den ställbara sängen den helt klart mest avancerade. Man skulle alltså kunna säga att med en ställbar säng så handlar det på något vis om den gyllene mellanvägen som vi så ofta strävar efter i våra liv men sällan upplever som att vi når fram till.

En ställbar säng är bekväm och bra för dig och finns i flera slags varianter, för den som sover ensam om natten eller den som befinner sig i en partnerrelation. Likaledes har sängmodellen precis som vi redan också varit inne på förmågan att personanpassas närmast totalt där resårmadrassens stoppning och de övriga madrassernas stoppning spelar en betydande roll i varför du bör köpa en kontinentalsäng. Det är just här som problemet kommer in med äldre sängmodeller samt modeller av billig eller dålig kvalité. De är dåligt konstruerade och har en fasthet som i ytterst få fall passar särskilt bra till någon, oavsett vem det är som sover i sängen. Med en kontinentalsäng motverkar du effektivt att behöva lida under konsekvenserna av en illa genomförd sängtillverkning och skördar istället frukterna av högkvalitativ produktion, goda materialval och solitt hantverk.