Välkommen till vår guide till ramsängar som är en av de enklaste och billigaste på marknaden, såväl som en av de mest populära och i många fall högkvalitativa sängmodellerna därute. Visst är det så att det rör sig om en på många vis simplistisk säng med få av de luxuösa detaljer och finesser som går att finna i exempelvis en ställbar- eller en kontinentalsäng men som vi alla vet är det inte sällan så att just själva enkelheten kan man ofta finna gott om briljans. Önskar du dig en skön och bra säng som dessutom är billig är en ramsäng ett mer eller mindre perfekt val.

—> Här finner du billiga ramsängar! <—

Vad för slags säng du rekommenderas att köpa har för många utvecklats från att varit något tidigare rätt busenkelt till att bli en hel vetenskap. Det är därmed lätt att fnysa åt nya begrepp och finesser samt avfärda alltsammans som billiga marknadsknep men vi förespråkar att man försöker att hålla sinnet i så hög grad öppet som möjligt. Självklart finns det fall där din skepsis talar till din fördel men vi anser att det viktigaste per definition är att konsumenten är påläst, snarare än misstänksam ända in i märgen. Detta innebär kort och gott att du som konsument vet vad som finns att komma över därute och varken ger dig hän till extrem misstro å ena sidan, eller ren naivitet å den andra. Faktiskt är det så att mycket av vad som kanske låter och uppfattas som billiga säljknep i verkligheten är goda verktyg som står till ditt förfogande och potentiellt kan erbjuda dig en hälsosammare och mer komfortabel nattsömn.

Fina erbjudanden på ramsängar hittar du längre ner

Den här guiden är inte tänkt som någon slags ”det här SKA du och det här ska du INTE göra” inlägg, utan snarare som en hjälpande hand inom ett fält där det annars är rätt lätt att treva runt och till och med snava. Det finns de som får ångest av att köpa säng eftersom det trots allt handlar om en stor investering som betyder så mycket mer än ifall man råkat köpa en köksstol som det senare visar sig att man inte är nöjd med. På andra sidan av spektrat är där dem, som vi redan varit inne på och som vi diskuterar mer vidare i inlägget, som behandlar köpet av ny säng alldeles för slarvigt och blasé, vilket vi såklart inte heller rekommenderar. Det viktigaste vi önskar förmedla med den här guiden är en känsla av trygghet i kombination med verktygen med vars hjälp man tar sig fram och hittar det man söker. Vi hoppas att vår ambition faller rätt ut.

Vad är en ramsäng?

Som redan tidigare nämnts utgör ramsängar några av de mest populära och samtidigt enkla sängmodellerna som finns ute på marknaden. Därmed också en sängmodell man kan komma över för ett rimligt pris utan att det per automatik betyder att det du köper med dig hem är fint paketerat skräp. En ramsäng är istället ett utmärkt val för den som eftersträvar att få en god natts sömn men som samtidigt värdesätter att hålla sig inom en rätt stram budget.

En ramsäng är uppbyggd på så vis att den i stort sett blott består av en madrass varpå ben enkelt monteras på varefter du som konsument med största tänkbara enkelhet står med en färdig säng i ditt sovrum. Madrasser till ramsängar bestod tidigare närmast uteslutande av en kärna med bonell- eller LFK-fjädrar vilka successivt konkurrerats ut av betydligt bättre och mer långtidshållbara alternativ. Vi rekommenderar att du väljer en säng med en madrass som antingen är utrustad med multipocket- eller pocketfjädrar och trots att många anser sådana detaljer för överflödiga menar vi att de bevisligen har en stor inverkan på inte bara din nattsömn utan dessutom på ditt välbefinnande i det stora hela taget. Alltså rekommenderar vi för alla er skeptiker därute att inte fnysa åt ”allt det där nya” utan istället ta reda på vilka specifika behov du har samt hur valet av madrassfjädring och annat kan medverka till att förbättra din sömn och därmed såväl ditt liv som ditt välmående i stort.

Ramsäng 101

Det är alltid svårt att fastställa regler som bör huggas i sten, men i varje fall kan vi förse dig med några allmänna riktlinjer kring huruvida just pocket- eller multipocketfjädrar passar dina behov. I all enkelhet kan man uttrycka det på följande vis:

Pocketfjädring är en madrassfjädring som passar bäst för dem vars kroppsbyggnad bäst beskrivs som slank eller någonstans ”mitt emellan”. Att vidare ta ställning till är vilken fasthet man önskar i sin madrass och vi rekommenderar att du ifall du väger under sjuttiofem kilo väljer en medium fasthet i kombination med pocketfjädrar. Ifall din vikt däremot ligger någonstans mellan sjuttiofem och nittiofem kilo är det istället pocketfjädrar i kombination med en medium fasthet som föreslås.

Multipocketfjädrar är en fjädring som endast passar dem vars kroppsvikt överstiger nittiofem kilo och som bäst kombineras med en madrass med fast fasthet. Vari ligger så skillnaden mellan pocket- och multipocketfjädrar? Något förenklat kan man säga att en ramsäng med en madrass med multipocketfjädrar erbjuder fler stödpunkter än modeller med pocketfjädrar vilket dessvärre har den effekten att många tror att ett köp av en multipocketfjädrad madrass till din ramsäng per definition innebär en uppgradering ifall man tidigare innehaft en madrass med pocketfjädrar. Det här är dessvärre oftast ett misstag eftersom fler stödpunkter för någon som inte väger nittiofem kilo eller mer mest har som resultat att madrassen blir för hård, vilket ju självfallet resulterar i någon glädje för dem flesta svenskar.

En ramsäng är som bekant direkt efter ditt köp redo att användas efter att ben monterats på men vi rekommenderar detta till trots att du ändå överväger huruvida du även borde köpa en bäddmadrass. För många är det ingen nödvändighet men att det ökar chansen för god sovkomfort såväl som för en massa andra saker är samtidigt svårt att argumentera mot. Att köpa en bäddmadrass innebär även andra fördelar som exempelvis det briljanta i att överdraget enkelt tas av och därmed kan tvättas separat vilket bidrar till en betydligt hälsosammare och mer hygienisk sovmiljö. Det är som sagt inget dumt alternativ men ifall du nöjer dig med blott själva ramsängen rekommenderar vi att du ser till att köpa en som är av så god kvalité som den överhuvudtaget kan vara. Varför? Jo, eftersom en dålig eller lite slarvigt konstruerad modell innebär en garanterat dålig nattsömn.

En annan viktig sak som är värd att tänka på men som såklart är direkt kopplad till vad som nyss blivit omnämnt är att du ser till att det understa madrasskiktet faktiskt är just ett madrasskikt och inte något annat. Några billigare modeller ersätter nämligen det understa madrasskiktet med en träram vilket således skapar en falsk effekt av flera madrasser än vad som rent faktiskt är fallet. Här kan det vara värt att investera i en ramsäng som är tillverkad i Skandinavien, hemma i Sverige eller exempelvis i Danmark, eftersom det trots allt utgör en automatisk kvalitetsstämpel. Bra ramsängar kan såklart även ha sitt ursprung i andra europeiska eller asiatiska länder men när det gäller är det trots allt så att en skandinavisk produktion inte sällan bör underskattas som det bästa alternativet för skandinaviska förhållanden.

Därför ramsäng

Vi tycker att det är synd att så många svenskar inte ens verkar ha tänkt tanken på att göra ett mer medvetet val kring vilken säng de väljer att spendera sina nätter i. En hel del tror inte ens att det spelar någon större roll. Tyvärr förhåller det sig tvärtom och spelar STOR roll. Det spelar med andra ord en betydande roll även för svenskar som inte direkt lider av smärta i leder eller muskler och som tror sig kunna sova på en träplanka med samma goda effekt som vore de liggandes i en ordentlig säng. Vi menar att du ALLTID kan förbättra hur bra du sover och därmed även i hur hög grad du finner ditt arbete, din träning och ditt sex- och samlevnadsliv tillfredsställande.

Ifall vi för enkelhetens skull antar att den genomsnittlige svensken jobbar åtta timmar om dagen varpå följer åtta timmars fritid och därefter åtta timmars sömn blir slutsatsen föga förvånande att vi svenskar spenderar cirka en tredjedel av våra liv i sängen. Det är rätt mycket ifall man tänker på vad det innebär för en svensk som exempelvis levt i sextio år. Det betyder att hen i genomsnitt spenderat tjugo av de åren sovandes! Varför behandlar då så många svenskar sitt arbete och sin fritid med så stor omsorg, samtidigt som de totalt struntar i den sista tredjedelen? Att sova betraktas alltför ofta som något man blott vill och ska få överstökat. Varken mer eller mindre. Det tycker vi är synd.

Fina erbjudanden på ramsängar hittar du längre ner

En bra ramsäng är ett säkert kort när det handlar om att motverka dem dåliga följder som blir resultatet av att sova i en säng som inte behandlar dig och din kropp bra. Ramsängens enkelhet utan krussiduller garanterar att hantverket blivit fokuserat på att göra en säng som rent faktiskt också är en säng, d.v.s. en plats där första prioritet varit att skapa en god och bekväm sovplats.

Ramsäng eller kontinentalsäng

Skillnaden mellan en ramsäng och exempelvis en kontinentalsäng är ganska svårdefinierbar, främst eftersom båda sängmodellerna faktiskt innehåller i stort sett samma beståndsdelar. Vidare kan specificeras att kontinentalsängen i mångt och mycket är en tillbyggnad på en ramsäng med något större komfortgaranti och lyxigare framtoning. För den som dock ser till att köpa en bra ramsäng och inte det allra billigaste och simplast producerade kan den här skillnaden slätas ut ganska rejält.

På samma vis som i en jämförelse med kontinentalsängen utgör den ställbara sängen till skillnad från ramsängar ett dyrare och mer komplicerat alternativ som i högre grad vänder sig till alla dem som redan är medvetna om kroppsliga åkommor samt vikten av en god nattsömn för att motverka dess dåliga bieffekter. För dem konsumenter som inte ställer den här typen av krav på sin säng framstår såklart den ställbara sängen som lite för mycket, vilket inte kan sägas om ramsängen.

Dessvärre går många med lite mer ansträngd ekonomi ett steg för långt när de ska köpa säng och väljer därför det billigaste (och det sämsta!) alternativet, det som allmänt kallas för bäddsoffa. Det är talande att ordet ’säng’ inte inkluderas i begreppet eftersom en bäddsoffa kort och gott INTE är en säng. Det finns de som använder modellen som permanent sänglösning vilket vi inte rekommenderar att någon gör trots att var och en såklart gör som de vill. Oavsett vad är en ramsäng en säng, en bäddsoffa en lösning för folk som övernattar en eller två nätter.

Det viktigaste av allt när man går i tankar om att köpa en ny säng är att man gör sig själv påläst samtidigt som man noggrant studerar hur ens egna livsvillkor och personliga behov påverkar valet av produkt. Ibland kan det vara en god sak att vara kvick och snabb att skrida till verket när man ska köpa något. I fallet med att köpa en ny säng är det inte riktigt rätt strategi. Snarare råder vi dig att ta din tid, att läsa på och studera, varpå du genomför ett noga övervägt köp som du kan vara nöjd med inte bara nu utan såväl om sex månader eller tre år.

Ifall du köper en riktigt bra ramsäng av hög kvalité investerar du för framtiden och blir inte tvungen att kasta ut dina pengar på något nytt efter blott något år. En ramsäng är byggd för att hålla länge och framförallt för att upprätthålla en god komfort idag, imorgon och i framtiden. Överväg hur sängen passar in i ditt hems övriga möblemang och hur designen inverkar på sovrummets resterande beståndsdelar.

Billiga ramsängar

Nedan följer en lista med tips på ramsängar som vi plockat fram som goda alternativ för dig som går i tankar om att slå till och köpa en. Var och en har såklart sina specifika finesser och vilken som bör bli ditt val är svårt för oss att tala om. Men vi förser dig här med den information du behöver och hoppas innerligt på att det leder dig fram till ett köp av en säng som du blir nöjd med och som framförallt håller länge.

VENUS RAMSÄNG (9 995 kronor)

—> Köp den här! <—

En bra, stabil och långtidshållbar ramsäng som erbjuder allt det du behöver och kan tänkas leta efter i en säng, helt utan dolda omkostnader. Ett köp av en Venus ramsäng är per definition ett säkert sådant och det är mycket svårt att bli besviken, vare sig på priset eller på sängens kvalité och aspekter i övrigt. Faktum är att en Venus ramsäng tillhör de mer populära sängalternativen ute på marknaden och det är lätt att förstå varför. Att det rent praktiska sedermera också förpackats samman med en enkel men stilfull design är såklart inte att underskatta. Alltså, i korthet är Venus ramsäng ett bra val oavsett övriga preferenser och idéer.

IDEEL KOMFORT (9 995 kronor)

> Köp den här! <—

En komfortabel och snyggt designad ramsäng som tillika är indelad i hela sju komfortzoner, vilket är ett brott mot hur det vanligtvis ser ut där ramsängar istället delas in i fem zoner. Här har man dock uppgraderat till sju vilket kommer att ha en grundläggande inverkan på hur god din nattsömn blir. Med sina ovanligt höga ben på nitton centimeter erbjuder Ideel Komfort goda möjligheter för praktiska förvaringslösningar under sängen och i övrigt kan tilläggas att man lagt mycken tid och uppmärksamhet på att producera en enkel och praktisk säng där alla onödiga och tillkrånglade lösningar helt enkelt skalats bort till fördel för en fulländad modell som ju dessutom präglas av en tilltalande design. Ett bra val som rekommenderas.

VENUS +95 RAMSÄNG (11 495 kronor)

—> Köp den här! <—

Här handlar det om en säng som har alla de egenskaper som i fallet med en så kallat ”vanlig” Venussäng men som vidare är särskilt utformad och anpassad för konsumenter vars kroppsvikt tangerar eller överstiger nittiofem kilo. I övrigt gäller samma betingelser som vid köp av en standardiserad Venusmodell och det du får levererat hem är en färdig säng och inte något slags skelett du endast monterar samman genom köp av alla möjliga tillval. Här finns inga dolda omkostnader. Benen ska på träramen, sen är sängen med andra ord klar att ligga i.

SENSES LUX (7 195 kronor)

—> Köp den här! <—

Senses Lux är precis som namnet lite halvdiskret antyder en ganska luxuös produkt som med en hållbar och snygg design samt med dess goda garantier för komfort utgör något helt klart utöver det vanliga på marknaden för ramsängar. Priset ligger lite högre än det man finner bland andra modeller, men det kräver inte särskilt mycket inspektion för att förstå varför. Bäddmadrassen är 60 mm tjock och pocketfjädrad vilket såklart har en oerhört positiv inverkan på din nattsömn. Ett lyxigare alternativ som rekommenderas starkt.

Till slut

En ramsäng är en liten investering som framförallt är gynnsam för dem konsumenter som värdesätter ett billigt pris utan att för den sakens skull vara tillfreds med en bristfällig produkt. Det är en investering i en god möbel, men framförallt en investering i god sömn och god hälsa. En ramsäng är ett bekvämt och bra alternativ för dig och finns i flera slags varianter, för den som sover ensam om natten eller den som befinner sig i en partnerrelation av något slag.

Likaledes har ramsängar precis som vi redan också varit inne på förmågan att personanpassas närmast totalt där resårmadrassens stoppning och de övriga madrassernas stoppning spelar en betydande roll i varför du bör köpa en ramsäng.

Det är här som problemet kommer in med äldre sängmodeller samt modeller av billig eller dålig kvalité. De är dåligt konstruerade och har en fasthet som i ytterst få fall passar särskilt bra till någon, oavsett vem som sover i sängen. Med en ramsäng av god kvalité motverkar du att behöva lida under konsekvenserna av en illa genomförd sängtillverkning och skördar istället frukterna av en högkvalitativ produktion, goda materialval och ett solitt hantverk.