Välkommen till vår guide till kontinentalsängar där vi beskriver vad som gör sängmodellen till just vad den är samt förklarar varför du bör överväga ett köp. Vi kommer att diskutera vad du bör tänka på samt genomgående ta din sovkomfort och ditt välmående i beaktande. Att köpa en ny säng innebär idag en hel uppsjö av alternativ och nya finesser som du bör känna till innan du skrider till verket och slår upp din plånbok. Många av dessa nymodigheter är nämligen uteslutande anpassade för att göra svenskarnas nattsömn så mycket bättre än vad den för tillfället är. Den här guiden är vårt bevis på omtanke.

—> HÄR FINNER DU BILLIGA KONTINENTALSÄNGAR <—

Vad är en kontinentalsäng?

Tills för några få år sen var kontinentalsäng inte ett särskilt känt begrepp varken i Sverige eller i resten av Skandinavien medan det däremot varit i ropet i många års tid i Nordamerika. Vad som gjort kontinentalsängar så populära går såklart inte att härleda till blott en orsak men vad som definitivt spelat en betydande roll är den vinnande kombinationen av enkel men snygg design med en god komfort. En kontinentalsäng beskrivs bäst som en lyxigare sängmodell som inte kostar dig skjortan.

 

TIPS PÅ BILLIGA KONTINENTALSÄNGAR HITTAR DU LÄNGRE NER!

 

En kontinentalsäng består utan undantag av flera lager skum och fjädring vilket skänker den som sover däri en nattsömn som per definition blir något utöver det vanliga. Sängens höjd har därtill en mildrande effekt för alla dem som lider av kroppsliga åkommor av olika slag Varför? Jo, eftersom den som sover i en kontinentalsäng om morgonen kliver direkt ur sängen istället för att som i fallet med andra sängmodeller häva sig upp och resa sig ur den. Det låter kanske som en obetydlig skillnad men för den som dras med exempelvis ryggproblem kan det innebära skiljelinjen mellan en bra och en dålig start på dagen.

Just ryggproblem är dessvärre ett problem som tusentals svenskar lider av och mörkertalet är stort. Många går år efter år utan att söka hjälp eller ens försöka göra något åt sina problem vilket leder till andra problem i vardagen. Det resulterar ALDRIG i att personerna i fråga får den nattsömn som var och en av oss förtjänar. Att köpa en kontinentalsäng är såklart bara ett litet steg i rätt riktning, men likväl ett steg som inte bör underskattas.

Den oöverträffade höjden hos kontinentalsängar samt dess komfort är sprunget ur modellens extra madrasskikt vilket även vidare förser möbeln med dess karaktäristiska och stiliga utseende. I dem flesta modeller består basen av en ramsäng, alternativt en skumkärna varpå en extra resårmadrass placeras ovanpå vilket sammantaget skapar förutsättningarna för en riktigt god nattsömn. Slutligen läggs en bäddmadrass på toppen av alltihop för att ge din kontinentalsäng det där lilla extra som annars uteblivit, med en betydligt simplare och torftigare modell som följd.

Varför kontinentalsäng?

Något som alltid är viktigt att tänka på när du köper en kontinentalsäng är dess fasthet samt hur din kroppsvikt förhåller sig till den specifika modell du bör välja. Som med i stort sett allt annat är det svårt att fastställa regler som går att hugga i sten men självfallet går det däremot bra att rita upp allmänna riktlinjer till dig som konsument kring exempelvis vilken fasthet du bör eftersträva i madrassen. Enklast uttryckt fungerar det på så vis att ju tyngre din kroppsvikt är, desto hårdare fasthet har du behov av i din madrass.

Pocketfjädrar till madrasskärnan är det vanligaste men för dem vars kroppsvikt tangerar eller överstiger nittiofem kilo rekommenderas istället multipocketfjädrar. Nedan följer de allmänt accepterade riktlinjerna för ditt val av madrass till din kontinentalsäng.

  • 95+ kilo – madrass med multipocketfjädrar och en fast fasthet.

  • 75-95 kilo – madrass med pocketfjädrar och en fast fasthet.

  • -75 kilo – madrass med pocketfjädrar och medium fasthet.

Hur har man så burit sig åt för att komma fram till just de här rekommendationerna? Det har man gjort genom att testa vilken effekt varje specifik kombination av fjädring och fasthet haft på personer med olika kroppstyper varpå slutsatsen blivit de riktlinjer som tidigare nämnts ovan. Många som sätter sig in i madrassuppbyggnaden lockas omedelbart av tanken på multipocketfjädrar eftersom man tror att fler fjädrar per kvadratmeter i madrassen till en kontinentalsäng också per definition för något gott med sig. Det här tycker vi är lite synd varför vi rekommenderar att man istället tar reda på vad som faktiskt och bevisligen är bra och inte blott utgår från att det som låter bäst även är bäst i praktiken. Det är det nämligen sällan. En madrass med multipocketfjädrar kommer därmed att vara alltför fast för en lättare person och på samma gång kommer lite tyngre individer att finna madrasser med pocketfjädrar på tok för mjuka. Alltså är multipocketfjädrarna i madrasser till kontinentalsängar för dem som väger lite mer ett sätt att bemöta vad som sker när madrassen till din kontinentalsäng är för mjuk, d.v.s. tillståndet i vilket en person som sover ovanpå sjunker för djupt ner. Med en madrass med multipocketfjädrar ökar stödet däremot markant.

 

TIPS PÅ BILLIGA KONTINENTALSÄNGAR HITTAR DU LÄNGRE NER

Nästa sak du bör ta ställning till är valet av bäddmadrass till din kontinentalsäng där vi rekommenderar att du väljer en med kärna av antingen latex eller memory foam. Det fina med latexmadrassen är att den ger ett jämnt stöd eftersom dess elasticitet formar madrassen helt efter hur du fördelar din kroppsvikt vilket innebär att madrassen formas efter din individuella liggposition och därmed passar bra oavsett vilken viktklass du kan tänkas tillhöra.

En kontinentalsäng med madrasskärna av memory foam å sin sida fungerar lite annorlunda eftersom det här istället fungerar så att skummet mottar din kroppsvärme varefter det formas så att du sjunker ner lite extra på tryckpunkter såsom skuldror, nacke och höfter. För några innebär det här en helt fantastisk effekt medan andra upplever det något rörelsehindrande att ligga i sin egen kroppsutgjutning på det där viset. Vi kan dessvärre inte tala om vad som passar bäst för dig men däremot lyfter vi fram vikten av att du gör ett medvetet val. Det gäller såklart inte endast när du köper en kontinentalsäng eller en madrass, men då dessa köp inte sällan innefattar större investeringar för en längre tid framöver är de värda att lyfta fram som extra betydelsefulla.

Att köpa kontinentalsäng

Vi har redan varit inne på det flera gånger men det är värt att tala länge om. Faktum är att vi gärna hade gjort ett helt inlägg bara kring varför du ska lägga större vikt vid vilken säng du köper än de flesta svenskar dessvärre för tillfället gör. Många har faktiskt inte ens tänkt tanken på att det kan betyda särskilt mycket i vad man sover, vilket såklart är fullständigt felaktigt. Likaså finns det många som menar att valet av säng kanske spelar en roll för dem som redan har olika typer av problem, men att för deras egen skull är det av föga intresse. Vi kan med det här inlägget såklart inte tvinga fram en attitydförändring men vad vi däremot kan göra är att sträcka ut en hand även till dessa tvivlare eftersom det faktiskt ligger till på sådant vis att du i stort sett ALLTID kan förbättra hur bra du sover och därmed i förlängningen hur bra du presterar i ditt arbete, i din träning och sist men inte minst i hur hög grad du finner ditt sexliv tillfredsställande.

Ifall vi för enkelhetens skull antar att den genomsnittlige svensken jobbar åtta timmar om dagen, upplever ytterligare åtta timmars fritid och därefter sover i åtta timmar per dygn är slutsatsen den att vi faktiskt spenderar runt en tredjedel av våra liv i sängen. Det låter mycket, eller hur? Det är det också. Problematiskt nog behandlar många svenskar de andra tredjedelarna med vördnad och engagemang medan den sista betraktas som något man mest av allt önskar att få överstökat och ur världen. Det tycker vi är synd och rentav beklagligt.

En kontinentalsäng är ett säkert kort när det gäller att motverka dem dåliga följder som blir av att inte sova i en säng som behandlar dig och din kropp bra. Främst är det såklart, som vi redan tidigare varit inne på, en kombination av höjden och de många madrasskikten samt möjligheten för att i det närmaste helt individanpassa sängen som verkar fördelaktiga. Rent faktiskt är det även så att ifall du har en säng som inte blott är en sovplats utan snarare en uppskattad möbel tar du generellt bättre hand om den och ser därmed till att sängen inte förvandlas till blott en avstjälpningsplats för dig själv om natten.

Bäst i test kontinentalsäng

Skillnaden mellan en ramsäng och en kontinentalsäng är på sätt och vis lite svårdefinierbar eftersom en kontinentalsäng nämligen också är en ramsäng, fast med så mycket mer därtill. Ta bort hälften av vad en kontinentalsäng består av och du står plötsligt med en ramsäng. En Kontinentalsäng är därmed en tillbyggnad på en ramsäng med en lyxigare framtoning och större komfort, utan att för den sakens skull förringa ramsängen som trots allt är ett hållbart, prisvärt och komfortabelt alternativ för en massa svenskar.

Likheterna med en ställbar säng är därtill stora då båda två utgör riktigt stabila och bekväma alternativ för den som önskar investera i en säng av mycket hög kvalité. Den ställbara sängen är såklart i en liga för sig och svår att jämföra med då den erbjuder komfort på en helt annan nivå. Samtidigt är den ställbara sängen lite för finessrik och dyr för många svenskar vars krav ligger på en enklare nivå än så. Man skulle med viss hävd kunna säga att kontinentalsängar utgör det perfekta mellantinget mellan en enklare ramsäng och den betydligt mer avancerade ställbara sängen.

Längst ner, på det understa trappsteget i sängmodellernas rangordning kan man säga att man finner bäddsoffan, vars existensberättigande som ”säng” är omdiskuterat. Klart är att en hel del använder det som en permanent sänglösning, vilket vi (under förutsättning att du inte är student eller arbetslös och i akut brist på pengar) avråder från. Bäddsoffan fungerar helt enkelt inte som något annat än en tillfällig lösning och bör därför helst inte göras till en permanent sådan. Självfallet är det här ett val var och en gör själv och inte något vi ska diktera villkoren för. Men likväl rekommenderar vi inte att man sover i en bäddsoffa på permanent basis.

Det viktigaste av allt när man går i tankar om att köpa en ny säng är att man gör sig själv påläst samtidigt som man noggrant studerar hur ens egna livsvillkor och personliga behov påverkar valet av produkt. Ibland kan det vara en god sak att vara kvick och snabb att skrida till verket när man ska köpa något. I fallet med köp av ny säng är det här inte riktigt rätt strategi. Snarare råder vi dig att ta din tid, läsa på och studera, varpå du genomför ett noga övervägt köp som du kan vara nöjd med inte bara nu utan även om sex månader eller tre år.

Ifall du köper en riktigt bra kontinentalsäng av god kvalité investerar du för framtiden och blir inte tvungen att kasta ut dina pengar på något nytt efter bara något år. En kontinentalsäng är byggd för att hålla länge och framförallt för att upprätthålla en god komfort idag, imorgon och för framtiden. Överväg hur sängen passar in i ditt hems övriga möblemang och hur designen eventuellt inverkar på sovrummets resterande beståndsdelar.

Våra tips på kontinentalsängar

Nedan följer en lista med tips på billiga kontinentalsängar som vi plockat fram som goda alternativ för dig som går i tankar om att slå till och köpa en. Var och en har såklart sina specifika finesser och vilken som bör bli ditt val är svårt för oss att tala om. Men vi förser dig här med den information du behöver och hoppas innerligt på att det leder dig fram till ett köp av en säng som du blir nöjd med och som framförallt håller länge.

JUPITER (10 595 kronor)

—> Köp den här! <—

En kontinentalsäng som inte enbart är av hög kvalité och skön att sova i men som samtidigt är en fröjd för ögat och ett välkommet inslag i hemmet oavsett hur din inredning i övrigt ter sig. Många tror att man vid ett köp av en kontinentalsäng är tvungen att acceptera precis vilka priser som helst, men så är naturligtvis inte fallet och med exempelvis modellen Jupiter är det komfort och gott hantverk rakt igenom som gör sängen till en bra investering för många års bruk. Detta trots att priset är så lågt som det faktiskt är. Väl värt att tillägga är de bakomliggande produktionsvillkoren där den i Danmark baserade tillverkningen garanterar en kontinentalsäng vars egenskaper anpassats för att passa året runt i det skandinaviskt fuktiga och milda klimatet. Slutligen är sängens mittskikt, d.v.s. resårmadrassen, fem-zonig och dessutom vändbar vilket garanterar en god sovmiljö för vem det nu än är som gör det goda beslutet att lägga sig i en Jupiter kontinentalsäng om natten.

NORDKAP (10 595 kronor)

—> Köp den här! <—

En billig kontinentalsäng av hög kvalité där träramen består av stark svensk tall medan möbeltyget är såväl resistent och hållbart som smutsavvisande. Eftersom materialvalet är noga uträknat med långtidshållbarhet som övergripande mål är Nordkap en säng som håller komforten på topp inte bara idag men också imorgon samt om sex år. Vid ett köp av den här modellen får du en solid och snygg säng för ett högst rimligt pris. Enkelhet är aldrig att underskatta när det kommer till en sängs design och här är en modell som helt faller i linje med den filosofin. Det viktigaste är trots allt att sängen passar väl in i ett sovrum och då kan alltför extravaganta och vågade designknep verka hämmande, snarare än att bidra med något positivt.

SENSES CLASSIC (7 995 kronor)

—> Köp den här! <—

Precis som med andra kontinentalsängar som vi rekommenderar erbjuder Senses Classic såväl god komfort som en snygg och tilltalande design. Här medföljer dessutom hela paketet till ett mycket bra pris, inklusive en singelmadrass med latexkärna. En ytterligare garanti som medföljer ifall sängen skulle visa sig för mjuk eller för hård är möjligheten till ett byte av fasthet. Senses Classic-modellen är just klassisk på de allra flesta vis i sitt utförande och har en design som tilltalar den med klassiskt rena och minimalistiska preferenser. Dessutom är de rent praktiska lösningarna i sängens utförande att föredra framför något som låter finessrikt men som i själva verket är något relativt meningslöst.

SENSES LUX (14 198 kronor)

—> Köp den här! <—

En solid kontinentalsäng som särskilt anpassats, precis som andra modeller i Senses-serien, till att verka positivt på folks sovvanor. Som sagt har svenskarna precis som många andra medborgare i västvärlden stora säng- och sömnrelaterade problem och det har det danska produktionslaget bakom den här kontinentalsängen försökt att ta fasta på och bemöta vid tillverkningen. Vid ett köp av den här sängen behöver du ta ställning till det val mellan två olika slags bäddmadrasser som medföljer. Här är det antingen en latexmadrass, som bekant är elastisk och formas efter din kropp, som gäller. Eller så är ditt andra alternativ en med kärna av memory foam, som vi tidigare diskuterat och som ju alltså bevarar din kroppsvärmen och direktanpassas vid specifika tryckpunkter. I resårmadrassen å sin sida består kärnan av cooltex-skum vilket även det är temperaturreglerande, fast på ett sätt som gör att det anpassas till din kroppstemperatur samt hur varmt eller kallt det är i sovrummet.

Kontinentalsäng

En kontinentalsäng är en investering men samtidigt en som utan problem kan göras för ett mycket rimligt pris som för de flesta stabila hushållsekonomier går att överblicka. Det är en investering i en god möbel, men framförallt en investering i god sömn och god hälsa. En ramsäng är den enklare varianten, kontinentalsängen dn lyxigare modellen, och slutligen den ställbara sängen den helt klart mest avancerade. Man skulle alltså kunna säga att med kontinentalsängen så handlar det på något vis om den gyllene mellanvägen som vi så ofta strävar efter i våra liv men sällan upplever som att vi når fram till.

En kontinentalsäng är bekväm och bra för dig och finns i flera slags varianter, för den som sover ensam om natten eller den som befinner sig i en partnerrelation. Likaledes har sängmodellen precis som vi redan också varit inne på förmågan att personanpassas närmast totalt där resårmadrassens stoppning och de övriga madrassernas stoppning spelar en betydande roll i varför du bör köpa en kontinentalsäng. Det är just här som problemet kommer in med äldre sängmodeller samt modeller av billig eller dålig kvalité. De är dåligt konstruerade och har en fasthet som i ytterst få fall passar särskilt bra till någon, oavsett vem det är som sover i sängen. Med en kontinentalsäng motverkar du effektivt att behöva lida under konsekvenserna av en illa genomförd sängtillverkning och skördar istället frukterna av högkvalitativ produktion, goda materialval och solitt hantverk.