—> Bra tips på fåtöljer hittar du längre ner i inlägget <—

 

Alla vet vi väl hur en skön fåtölj känns. Sådär mjuk och härlig och välkomnande när man kommer hem från jobbet. Man sjunker ner och tvivlar på att man någonsin ska förmå att ta sig upp igen. Det är så skönt att få sjunka ner. Så fantastiskt att man undrar ifall det verkligen kan vara tillåtet att ha det så skönt som man har det medan man sitter där och blickar ut över vardagsrummet. Man drömmer sig kanske bort och funderar över ifall fåtöljen i framtiden kommer att vara känd som ”farmors” eller ”farfars” fåtölj … DIN fåtölj som ingen annan får lov att sitta i.

I Ingmar Bergmans hus på Fårö hade han (såklart!) en alldeles egen liten biosalong. Och i den salongen står än idag en fåtölj i vilken Bergman alltid satt, utan undantag. Det var Bergmans fåtölj och det var självfallet ett faktum som inte gick någon av hans gäster förbi. Det var Bergmans fåtölj och i den satt Ingmar Bergman, eller ingen alls. Efter att mästerregissören dog för tio år sen har fåtöljen i biosalongen förblivit helig och för den som besökt huset på Fårö så vet ni redan att det är förbjudet för alla att slå sig ner i fåtöljen. Detta trots att Bergman varit död och begraven i ett decennium. Fåtöljen förbliver hans för all framtid. Tänk att ha det så!

Hur är en bra fåtölj?

Som i stort sett alltid när det gäller möbler kan det vara mycket svårt att säkert sätta fingret på vad det egentligen är som gör att vi föredrar en säng eller en fåtölj före en annan, o.s.v. Oftast vet vi ifall en möbel är skön men utan att kunna förklara varför. Detsamma kan ju såklart även gälla andra saker i livet, som en bok vi har läst eller något liknande. Varför tycker vi om den? Det gör vi bara. Det är sällan ett särskilt tillfredsställande svar, för din egen del eller för någon annan, men likväl inte sällan det enda vi har att erbjuda.

En skön fåtölj är en skön fåtölj och vad det i själva verket är som gör den skön är svårt att säga. Sådär tror jag många skulle resonera ifall de pressades på att klargöra varför deras favoritfåtölj överhuvudtaget är något värt att ha. Men det går faktiskt att precisera sig. Det är inte omöjligt att säga vad som gör en fåtölj bättre än en annan. Det är inte hantverksmässigt trolleri det handlar om, trots allt. Det känns kanske som det, men det är det trots allt inte.

När det handlar om allt ifrån sängar till kontorsmöbler, och självklart också fåtöljer och soffor och alla möjliga olika slags möbler, har det mesta att göra med ergonomi. Exakt vad som är bra för vad kan såklart skifta lite, men generellt kan man säga att det när det gäller alla möbler är viktigt att tänka på att de är bra för ryggen och inte misshandlar den delen av din kropp. En fåtölj ska, precis som en säng, erbjuda stöd på rätt ställen för att avlasta punkter som annars riskerar att ansträngas på fel sätt, vilket kan resultera i såväl tillfällig som mera bestående smärta.

Något av det skönaste som finns är att få sjunka ner riktigt ordentligt i en fåtölj. Alltså, verkligen, verkligen få sjunka ner … så djupt det bara går. Att sjunka ner så mycket så att det känns som att man aldrig, inte ens rent fysiskt, ska lyckas ta sig upp igen. Aldrig någonsin! Dock tvingas vi här på Möbelhem löpa en risk att bli betraktade som glädjedödare genom att poängtera att det där med att alltid välja det mjukaste och pösigaste framför alla andra möjliga preferenser och all annan hänsyn är riskabelt. Ibland är det blott inte vad som faktiskt är bäst för dig. Andra gånger är det direkt skadligt. Inte sällan behöver vi faktiskt lite extra stöd för känsliga ställen som exempelvis nacke och rygg. Då är en väldigt mjuk fåtölj inte det smartaste valet. Punkt slut.

En slags fåtölj för varje tillfälle

Det finns såklart en hel del att välja mellan när du står inför valet att köpa en ny fåtölj och vad som erbjuds är allt ifrån stilrena Chesterfieldfåtöljer, fåtöljer som kommer med tillhörande fotpall, praktiska reclinerfåtöljer, snygga skinnfåtöljer, samt alla tonåringsfavorit – sittsäcken. Vi här på Möbelhem har valt ut ett fint och prisvärt tips på en modell inom varje kategori. Det är såklart bara ett tips och bör därför inte betraktas som något mer än det. Ifall du hellre vill se efter helt själv vad som passar bäst just för dig, klicka på länken undertill.

—> Här hittar du erbjudanden på fåtöljer <—

CHESTERFIELD Fåtölj Svart

CHESTERFIELD FÅTÖLJ SVART
2 995 kronor

En riktigt klassisk möbel som fullständigt pulserar med engelsk tradition och stil. Det är inte särskilt svårt att föreställa sig fåtöljen ståendes inne i ett rökigt rum med tjocka mattor på golvet och bokhyllor från golv till tak. Det röks cigarrer och dricks konjak i små kägelformade glas. Själva fåtöljen som sådan har en stomme bestående av massivt trä, med stoppade rygg- och armstöd. Modellen med utförandet som syns på bilden har en klädsel i svart konstläder, men det erbjuds förutom det här även i lättmatchat tyg.

COLUMBIA Snurrfåtölj + Pall Valnöt/Brun

COLUMBIA SNURRFÅTÖLJ VALNÖT/BRUN
6 995 kronor

Med ett ryggstöd perfekt anpassat efter kroppens sittställning, en uppfällbar fotpall med möjlighet för förvaring, samt en snygg och ren design är COLUMBIA ett mycket prisvärt val. Som namnet på modellen antyder är det en snurrbar möbel och ur rent praktisk synpunkt består fåtöljen av flera smarta lösningar. En av dessa är att ytor som kan tänkas utsättas för extra slitage försetts med äkta läder medan exempelvis baksidan blott klätts med konstläder. Skillnaden mellan dessa två materialval markeras dock inte av någon tydlig gränslinje eller något, utan har sytts ihop utan några som helst tecken på skillnaden mellan fram och bak etc.

NANTERRE Reclinerfåtölj Svart

NANTERRE RECLINERFÅTÖLJ SVART
2 495 kronor

En klassisk fåtöljmodell för den som prioriterar komfort lite extra mycket. Här handlar det om en stol med fällbar rygg där den fällbara funktionen inte hejdas eller befläckas av en sån där irriterande i-steg-fällbarhet man exempelvis känner från trädgårdsmöbler i plast. Här är fällbarheten helt steglös, vilket ger en mjuk och behaglig bakåtfallande funktion som slår det mesta. Designen med svart konstläder gör dessutom möbeln mycket lättanpasslig till i stort sett vilken annan inredning som helst.

SIGGE Fåtölj Ecoläder Svart

SIGGE FÅTÖLJ ECOLÄDER SVART
1 995 kronor

En oerhört prisvärd fåtölj som du samtidigt inte behöver oroa dig för ska halta efter när det gäller kvalitet och komfort. Ja, den är billig. Men det betyder inte i det här fallet att den inte är något att ha. Långt därifrån! För att garantera en längre hållbarhet har såväl rygg- som armstöd utrustats med vad som bäst beskrivs som fack vilka förhindrar att stoppningen ”vandrar” från en del av möbeln till en annan, som ibland sker. Allt för din komforts skull.

COZY Sittsäck Vit

COZY SITTSÄCK VIT
1 995 kronor

Här har vi en inte helt klassisk sittsäck i det att den faktiskt befinner sig någonstans mitt emellan en fåtölj och en mer klassisk sittsäck som vi känner den. Det är därmed en design som passar bättre hos ett lite mognare klientel, men det betyder såklart inte att möbeln är utesluten från tonårsrummet. Inte alls. Oavsett vad garanterar producenterna bakom COZY en mysfaktor utöver det vanliga. Vi ser ingen anledning att inte tro på det. Rekommenderas.

Sammanfattningsvis

Det där med att köpa ny fåtölj, och egentligen ”det där” med att köpa en ny möbel rent generellt är inte sällan något lite skrämmande. Framförallt kan det vara svårt att träffa rätt val. Det viktigaste är dock, och det gäller rakt igenom och alltid, att du som konsument läser på ordentligt och gör dig själv medveten om vad som gäller och vad som passar bäst för dig. Vi här på Möbelhem önskar dig lycka till!

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *