Bordets A till O

Man kan med säkerhet hävda att bordet är en av de möbler som tydligast kan användas till nästan precis vad som helst i ett genomsnittligt hem. Det är kökets självklara mittpunkt och därmed också (speciellt i våra stressade tider) inte sällan också familjens mitt- och samlingspunkt. Det är platsen där lågstadiebarnen gör sina läxor under tiden mamma och pappa lagar mat några meter därifrån. Det är platsen runt vilken alltför många personer trängs på jullovet när Monopol och Fia-med-knuff åker plockas fram. Det är också en plats på vilken står en dator intill en bunte papper; platsen från vilken kontoret sköts av den enskilde. Och såklart platsen på vilken man ställer ifrån sig tekoppen under tiden man sitter i vardagsrumsfåtöljen och ser på tv eller njuter av en god bok. Kort sagt, bordet har säkert tiotusen olika funktioner, och lite därtill.

—> Fina erbjudanden på bord av olika slags hittar du här! <—

Allmänna saker att tänka på

Ett bord är ju på sätt och vis inte en färdig möbel, utan står liksom handfallen utan stolar. Alltså bör var och en som går i funderingar omkring att köpa ett nytt bord noga överväga med vilka slags stolar möbeln ska kombineras. De flesta tänker nog på att stolarna rent estetiskt ska passa ihop med bordet och det är självfallet en viktig fråga att ta ställning till. Men, vad dessa personer riskerar att glömma bort när de i stor upphetsning funnit ett par stolar som ser oerhört snygga ut tillsammans med exempelvis deras köksbord, är att höjden på stolarna i förhållande till bordet är av ÄNNU STÖRRE vikt att ta ställning till.

Vi här på möbelhem har i andra inlägg varnat för riskerna med att exempelvis sova i en för mjuk säng. Vi har poängterat vilken skadlig inverkan det kan ha för någon som lider av ryggproblem eller muskel- och ledvärk. Detsamma tål att upprepas när det gäller vilka stolar man väljer i förhållande till sitt bord. Får låga stolar ger helt klart en dålig effekt där de som sitter på dem hela tiden tvingas sträcka sig, och överanstränga nacken för att kompensera för att man helt enkelt sitter för lågt ner. Och detsamma gäller stolar som är för höga i förhållande till bordets höjd. Då riskerar man att hela tiden luta sig framåt och därmed sträcka på såväl leder som muskler på ett negativt vis. Dessutom behöver det ju nästan inte poängteras att en för hög stol riskerar att klämma fast dina lår mot bordskanten, vilket ju sällan är särskilt uppskattat av någon.

Ytterligare något som är värt att lyfta fram är bordsytan. D.v.s. vilken bordsyta väljer du till vilket ändamål. Det är inte särskilt smart att ha ett mycket exklusivt matbord där själva bordsytan är väldigt känslig för repor eller fläckar som inte går bort. Några väldigt designkänsliga individer tycker att det här är en uppoffring värd att göra eftersom de helt enkelt finner en alltför stor njutning i tanken på att ha ett riktigt vackert matsalsbord. Andra, exempelvis småbarnsfamiljer, finner med större säkerhet ett sådant förhållningssätt något mer problematiskt.

Alltså kan man säga att ditt/ert matbord gärna får bestå av ganska rustika och slitstarka material medan exempelvis ett vardagsrumsbord inte med samma självklarhet måste vara utrustad för samma typ av slitage och risker. Begreppet ”sunt förnuft” är alltid lite problematiskt att använda sig utav, eftersom det saknar en tydlig definition av vad det egentligen är för något. Detta till trots manar vi här på Möbelhem till så kallat sunt förnuft när vi talar om för dig du bör välja ett bord med rätt proportioner och som dessutom är rätt rustat till rätt sammanhang.

Olika slags bord

Det här har vi på sätt och vis redan varit inne på men likväl dyker vi ner i det på nytt. I stort sett varje bordsmodell är anpassad för ganska specifika omständigheter och därför gör du som letar efter ett nytt bord bäst i att också ta de specifika betingelserna i åtanke. Nedan följer lite kortare genomgångar av olika slags bord, såväl som ett eller två av våra tips på specifika erbjudanden värda att titta närmare på.

Matbordet

Kökets naturliga samlingsplats samt den plats i många svenska hem där hela familjen samlas efter att ha befunnit sig på olika håll hela dagen för att till slut sitta samlad vid middagen. Ett äldre par utan barn kan säkert tänka sig att betala lite extra för ett snyggt och stilrent matbord, omgivet av ett väldesignat hem också i övrigt. Däremot är småbarnsfamiljen inte lika villig till samma slags uppoffringar för designens skull, utan agerar snarare utifrån rent praktiska problemställningar.

BARRINGTON Bord 120 Vit

BARRINGTON 120 VIT
995 kronor

Ett prisvärt och praktiskt matbord i vitlackat gummiträ. Bordet har en enkel men klassisk design och i kombination med den vita färgen skänker det dig som konsument mycket fria tyglar att experimentera med olika slags stolar och inredningsdetaljer i övrigt. Kort och gott kan sägas att det rör sig om ett matbord som passar väl in i de allra flesta hem, oavsett dess karaktär i övrigt. Och som redan tidigare nämnts är det mycket, mycket prisvärt!

Sängbordet

Just när det gäller sängbordet är det sällan särskilt praktiska spörsmål som gäller för dem flesta utan här är det snarare designen som kommer i första hand. Självklart finns det praktiska detaljer att ta ställning till. De flesta skulle nog vara överens om att man inte önskar sig ett sängbord som är alldeles på tok för högt eller för lågt upp från golvet och vidare finns det med säkerhet en hel del som önskar sig gott om förvaringsutrymme. Men, detta till trots, är det främst designen som ska anpassas till resten av sovrummets karaktär.

LYKKE Sängbord Vägghängt Vit

LYKKE SÄNGBORD VÄGGHÄNGT VIT
895kronor 

Ett snyggt och smart sängbord med en låda som blott med nöd och näppe tål att benämnas som ett bord eftersom det faktiskt monteras direkt på väggen. Det är såklart en väldigt fin lösning ifall höjden på bordet ska anpassas så perfekt som det överhuvudtaget är möjligt. Själva väggmonteringen har även andra praktiska fördelar, som exempelvis det faktum att det lämnar golvytan inunder fri vilket underlättar vid städning o.s.v. I övrigt en stilren och säker design som passar in i såväl moderna som mer klassiskt inredda hem.

Sidobord/Avlastningsbord

Brist på plats är ett problem i de flesta hem och även grunden till varför böcker om minimalism och feng shui o.s.v. är och förblir storsäljare. Det är helt enkelt ett återkommande problem, alla kategorier. En smart lösning som dessutom långt ifrån har någon negativ inverkan på heminredning och möblemang i övrigt är att köpa ett så kallat sidobord, eller avlastningsbord vilket skänker en välkommen plats att ställa ifrån sig saker och ting som annars blott hade varit i vägen.

CARRIE Avlastningsbord 120 Grå/Stål

CARRIE AVLASTNINGSBORD 120
1 495 kronor

Ett avlastningsbord med skiva i äkta marmor, vilket innebär att varenda enskilt exemplar av det här bordet är fullständigt unikt. Ställningen på vilken skivan vilar är i robust stål vilket ger ett stabilt och långtidshållbart bord som med sin klassiska design skänker en tyngd och stil till utrymmet i vilket det placeras. Prisvärt!

Sammanfattningsvis

Att köpa ett nytt bord kan te sig som en ganska enkel och liten sak, men det är inte ett beslut man ska underskatta vikten av. Det är många saker som ska på plats för att få ett bord att fungera i ditt hem och därmed bör ditt beslut falla tillbaka på noga överväganden kring vad som passar bäst för dig, i enlighet med dina/era behov. Det kan enkelt bli svårare än det behöver vara. Välj rätt.

 

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *