Din guide till madrasser

 

I det här inlägget har vi här på Möbelhem försökt att erbjuda dig som konsument en bra och utförlig guide till vad man bör ha i åtanke när man går på madrassjakt, utan att för den sakens skull gå in i för mycket detaljer och göra det hela krångligare än vad det behöver vara. Väl värt att poängtera är dock att madrassen som komplement till en sängstruktur av hög kvalité inte är att underskatta.

Bra erbjudanden på madrasser hittar du även längre ner i inlägget

Medan det tidigare inte lades någon särskilt stor vikt vid madrassen, dess stoppning, materialval och vidare påverkan på själva sömnupplevelsen erbjuds idag en uppsjö av madrasser där det verkligen lagts ner såväl tid som engagemang i att utforma en så god madrass som det är överhuvudtaget möjligt. Många av de här detaljerna och finesserna kan säkert verka avskräckande på en del, eftersom man som konsument känner att man inte helt hänger med i allt man ”borde” ha koll på. Just därför är det här inlägget att betrakta som ett värdefullt hjälpmedel för dig att ta reda på det du behöver veta inför ett köp av en ny madrass.

Viktigt att tänka på!

Bland det viktigaste du kan göra är att ha koll på vilken fasthet du bör eftersträva i din madrass. Det enklaste knepet här är att kort och gott ha bra koll på vilken viktklass man tillhör och därefter (under förutsättning att man inte har några specifika önskningar eller problem som går stick i stäv med den madrass du rekommenderas att välja) köper en madrass som erbjuder den bästa komforten samt det rätta stödet för just dig. Förutom själva madrasskärnans utformning är det aldrig en dum idé att även ha bra koll på vilka slags fjädrar som fungerar bäst för dig. All nödvändig information till ett sådant val kommer vi att presentera längre ner i inlägget och du behöver inte få panik. Det är trots allt inte astrofysik det handlar om. Snarare kan man säga att det är många bäckar små som tillsammans skänker dig de rätta förutsättningarna för att få den goda nattsömn som du förtjänar.

För dig som väger sjuttiofem kilo eller mindre rekommenderar vi dig att leta efter en madrass med medium fasthet och pocketfjädrar.

Till dig vars kroppsvikt däremot faller någonstans mellan sjuttio- och nittiofem kilo bör det istället vara en madrass med fast fasthet och pocketfjädrar som blir ditt val.

Slutligen rekommenderas för konsumenter vars kroppsvikt tangerar eller överstiger nittiofem kilo multipocketfjädrar i kombination med en fast fasthet.

När det gäller stoppningen runt fjädrarna i madrassen märks ofta en tydlig skillnad mellan lite billigare modeller och de som kan sägas är lite mer påkostade. Det är en skillnad som betyder en hel del rent kvalitetsmässigt. Ifall man exempelvis betraktar polyeterskummets förmågor som stoppning kan man rätt snabbt konstatera att det är en undermålig stoppning eftersom det har en tendens att lägga sig som en platta ovanpå fjädrarna vilket inte skänker någon större tryckavlastning och som vidare försvårar att madrassen blir anpasslig utifrån dina specifika och personliga behov. Ifall man istället tar en stund och betraktar andra former för stoppning, latex eller memory foam märker man genast en markant skillnad gentemot exempelvis polyeterskummet.

En madrass med en kärna av latex ger dig som ligger ovanpå ett osedvanligt bra stöd och därmed även per definition en bättre nattlig upplevelse. Materialet fungerar som sådant att det ger ifrån sig starkast tryck på de ställen där din kropp gör detsamma, varför en latexmadrass ger ett stöd som inte riktigt går att finna i andra typer av madrasser. Memory foam-madrasser å andra sidan tar emot och bevarar kroppsvärmen från personen som ligger ovanpå varför din kropp sjunker ner lite extra på de ställen där värmen är som starkast, vilket också är de punkter på kroppen som generellt är känsligare än andra. Beroende på hur dina personliga behov ser ut är valet av latex eller memory foam något du måste träffa självmant och dessvärre inte ett vi kan göra åt dig. Men, vi på Möbelhem hoppas att vår introduktion till såväl fjädrar som madrasskärnematerial i övrigt dem insikter som behövs.

Olika typer av madrasser

Ramsängar

Ramsängen kännetecknas främst av att vara en madrass som sin enkelhet till trots fungerar bra som en komplett säng. Därför är modellen också ett populärt val bland många svenskar och är, precis som namnet antyder, en madrass omgärdad av en träram. Alltså är det enda som krävs av dig som konsument att du monterar på fyra ben varefter du som av ren magi står med en färdig säng framför dig. Detta betyder ju såklart att du inte behöver oroa dig för några vidare kostnader förutom det pris du redan betalat för ramsängen eftersom allting redan är klart och ingår i priset.

Resårmadrasser

En madrass som för att fungera optimalt placeras på en lamellbotten och som förutom det rekommenderas som särskilt passande för sängramar och ställbara sängar. Som sådan mår den bäst av och fungerar därtill bäst ifall den tillåts att andas ordentligt, vilket dessvärre mer eller mindre omöjliggörs då den placeras direkt på golvet. Därför avråder vi på Möbelhem att man finner på något sånt. Resårmadrassen och skummadrassen har många beröringspunkter men skiljer sig åt på så vis att resårmadrassen är utrustad med fjädrar också i madrassens kärna.

Skummadrasser

Precis som gäller även resårmadrassen mår inte skummadrassen bra av att placeras direkt på golvet eftersom detta motverkar en god cirkulation vilket gör madrassen mindre fräsch och vad ännu värre är, förvärrar madrassens hållbarhetstid. Skummadrassen kännetecknas i övrigt av att vara mycket elastisk och mjukare än exempelvis resårmadrassen vilket gör att den passar som handen i handsken till ställbara sängar vilka helt enkelt kräver en böjbar madrass för att fungera på ett korrekt vis.

Madrasserbjudanden

BN 300 Latex - Springmadras 80x200

BN 500 LATEX
5 998 kronor
—> Köp den här! <—

En resårmadrass med latexomgärdade multipocketfjädrar vilket bland annat betyder att madrassen passar utmärkt till lite tyngre individer eller blott till alla dem som önskar en fast fasthet. Oavsett vilket är BN 500 väl anpassad att placeras i såväl en sängram som en ställbar konstruktion och vidare är det väl värt att lyfta fram madrassens separata överdrag som betydelsefullt. Att det är separat betyder att det enkelt kan tas av och tvättas för sig, vilket ger såväl en längre hållbarhetstid som en fräschare säng att sova i. Produktionen är förlagd till Belgien varför du som konsument garanteras goda europeiska produktions- och arbetsvillkor.

BN 300 Latex Springmadras

AIRPUR SENSES
8 999 kronor

—> Köp den här! <—

En madrass där Viscos tryckavlastande effekt har sammanförts med en högkvalitativ fjädring vilket i sin tur gett den effekt att luft fritt strömmar igenom en ventilerande kärna, oavsett hur mycket du rör dig i sömnen. Därtill är madrassen vändbar vilket även det ger mycket goda möjligheter för en betydligt längre hållbarhet än ifall förutsättningarna var sämre än de nu rent faktiskt är. Visco har den förmånliga egenart att (likt memory foam) den bevarar kroppsvärmen från den som ligger ovanpå madrassen och dessutom formas den helt utefter samma persons konturer och behov, varför sängen som madrassen tillförs till kan individpassas mer eller mindre fullständigt.

SENSES LUX
10 999 kronor

—> Köp den här! <—

Ett fint och pålitligt danskt hantverk lägger grunden för en av de bästa ramsängarna på marknaden där bäddmadrassen är 60 mm tjock varpå det självfallet är naturligt att tillägga att såväl komfort som design har prioriterats mycket högt. Vad betyder det närmare bestämt när en ramsäng är av hög kvalitet? Jo, i det här fallet innebär det bland annat att sängen delats in i fem komfortzoner som var och en samverkar att avleda belastning och tryck från traditionellt ömma punkter som nacke och rygg o.s.v. Det här innebär att bäddmadrassen (och i förlängningen också sängen) garanterar att den som sover ovanpå inte belastas av ett onödigt hårt tryck, något som dessvärre inte kan sägas om särskilt många andra sängar av samma modell. Därför är SENSES LUX ett alldeles utomordentligt val för den som önskar skaffa sig en riktig kvalitetsmadrass.

Sammanfattningsvis

Ifall vi skulle avsluta det här inlägget så kort och koncist som möjligt skulle vi vilja ha sagt: underskatta aldrig madrassens betydelse för sängen i övrigt! Nu önskar vi dock uttrycka oss lite mer i detalj än så och faktiskt en sista gång diskutera vad vi i det här inlägget tagit upp som viktigt att tänka på. Rent praktiskt handlar det såklart om inte så mycket annat än ett stycke tyg med fjädrar och andra stoppningsmaterial, som du råkar ligga ovanpå om natten men en madrass är så mycket mer än bara det. Vi hoppas att ifall vårt inlägg bidragit med något så är det med en förståelse för just det faktum.

Med tanke på hur bevisligen mycket i ditt liv som påverkas av hur god respektive dålig din nattsömn är finner vi det närmast otroligt onödigt för dig som konsument att inte bara ta ditt sängköp – och i det här fallet närmare bestämt ditt madrassköp – på största möjliga allvar.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *